Afdrukken
Om allerlei redenen kan een tandarts een kopie van je gebit of kaken nodig hebben. Dit is bijvoorbeeld nodig bij het maken van een kroon of kunstgebit, maar kan ook nodig zijn om gebitsslijtage te vervolgen, een behandelplan te maken, of om een orthodontische behandeling te kunnen starten. Ontzettend veel redenen dus en in die gevallen is een afdruk nodig. Met een afdruk kan de tandarts gedetailleerde informatie over de vorm en locatie van de tanden, maar ook de anatomie van de omringende weefsels vastleggen. De afdrukken worden dan uitgegoten in gipsmodellen.
Hiervoor wordt eerst een afdrukmateriaal in een afdruklepel aangebracht waarna deze bij de patiënt in de mond wordt geplaatst. Er bestaan standaard metalen en kunststof afdruklepels in verschillende maten (confectie), maar afdruk lepels kunnen ook aan de hand van een eerste afdruk individueel gemaakt worden. Een dergelijke afdruk met een op maat gemaakte lepel wordt een individuele afdruk genoemd. Bij kunstgebitten en implantaten is dit vaak nodig.
Afdruk met confectie afdruklepel gevuld met alginaat
Een veel gebruikt afdrukmateriaal is alginaat. Alginaat wordt gemaakt van zeewier en is verkrijgbaar in poedervorm. Als je het mengt met water dan wordt het een soort deeg wat na enkele minuten stevig wordt en vrij nauwkeurig is. Voor precisie afdrukken van kroon- brugwerk, kunstgebitten en implantaten zijn steviger afdrukmaterialen nodig. Deze zijn vaak gemaakt op basis van rubber (siliconen).
Precisie afdruk voor een kroon met een rubberachtig afdrukmateriaal
Tegenwoordig is het ook mogelijk om digitaal af te drukken. Als de randen niet te diep onder het tandvlees liggen kan met behulp van een camera de (geboorde) tanden en kiezen in een 3D bestand worden opgenomen.