J08 Aanbrengen botvervangers in extractie wond
€ 19,90
Wat is het?
Het opvullen van de wond na het trekken (extractiewond) van een tand of kies met een biomateriaal dat niet van de patiënt zelf afkomstig is (allogeen). Na de extractie slinkt de kaakwal vaak meer dan 30% wat ongewenst kan zijn voor het plaatsen van implantaten, bruggen of kunstgebitten. Door een biomateriaal aan te brengen kan een deel van deze slinking worden voorkomen. Deze behandeling wordt ook wel ridge preservation of socket seal genoemd.
Wat is in het tarief inbegrepen?
- Het eventueel gebruik van steriele handschoenen, doeken, steriele afzuiger, fysiologisch zout (infuus vloeistof) en ander steriel instrumentarium.
- De verdoving.
- Het uitgebreid schoonmaken (wondtoilet) en voorbereiden van de extractiewond.
- De techniek om de extractiewond op te vullen.
Wat is niet het tarief inbegrepen?
- Het trekken van de tand of kies (H11, H35) en het daarbij (eventuele) hechten.
- De kosten van het hechtmateriaal H21 bij een extractie waarbij bot moet worden weggenomen en/of tandvlees opgeklapt (H35) en indien er geen implantaat geplaatst wordt.
- Het opvullen van een andere extractiewond.
- De kosten van de biomaterialen om het extra bot te regenereren, zoals het botsubstituut en het eventuele membraan waarmee de wond bedekt wordt.
- Het plaatsen van een tandvleestransplantaat (T80) of bindweefseltransplantaat (J30) om de extractiewond met lichaamseigen materiaal, af te sluiten.
- Het plaatsen van een implantaat.
- Röntgenfoto's of andere reguliere tandheelkundige behandelingen.
Bijzonderheden
Dit tarief kan gebruikt worden als er direct (immediaat) een implantaat geplaatst wordt in de extractiewond, maar ook als dat (nog) niet direct plaatsvindt. Als het tandvlees verder opgeklapt moet worden om de kaak te verbreden of er één of meerdere botwanden ontbreken dan is er meestal sprake van een botopbouw (J12-J13,J15).