Apex resectie
Een ontsteking aan de wortelpunt van een tand of kies kan blijven bestaan ondanks dat de tandarts een wortelkanaalbehandeling heeft uitgevoerd. Vaak omdat het niet mogelijk was om de wortelkanalen van de tand of kies volledig te behandelen. Bijvoorbeeld
door een kromme wortel of meerdere, splitsende, kleine kanaaltjes. Maar soms spelen ook oude wortelkanaalbehandelingen op en zijn de wortelkanalen nog lastig te bereiken en opnieuw schoon te maken doordat er een stift(opbouw) is geplaatst.
De ontsteking kan een een weg vinden naar de mondholte, waarbij een soort puistje op het tandvlees kan ontstaan (fistel). In veel gevallen ontstaan er geen klachten, maar de ontsteking zal niet vanzelf weggaan en zal bijvoorbeeld opspelen in perioden van een verminderde weerstand.
Gelukkig kan een wortelkanaalbehandeling niet alleen vanaf de buitenkant door de tand of kies gedaan worden maar ook door een chirurgische ingreep.
Na een sneetje wordt het tandvlees opgeklapt en het bot eventueel weg geboord om de wortelpunt te bereiken. Vervolgens kan de ontsteking worden schoongemaakt en de wortel ook ingekort worden. Vaak wordt daarna de wortelpunt afgesloten met een vulling om zoveel mogelijk te voorkomen dat er nog bacteriƫn uit de wortel kunnen ontsnappen en een nieuwe ontsteking veroorzaken.
De ingreep kan zowel door tandartsen als kaakchirurgen worden uitgevoerd. De Nederlandse vereniging voor Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie heeft een folder uitgebracht over de apex resectie.