Cervicale externe resorptie
Bij cervicale externe resorptie wordt de tandwortel van buitenaf door cellen afkomstig uit het bot aangetast. Het proces begint meestal onder het tandvlees rond de tandhals (cervix) en lost het het tandweefsel op. Cervicale externe resorptie blijft vaak onopgemerkt en is pas in een later stadium zichtbaar of te sonderen. Kenmerkend is dan de roze doorschemering in de tandkroon van het ontstekingsweefsel dat in de wortel is gegroeid. Soms is het ook alleen zichtbaar op een röntgenfoto. De aandoening is progressief dat wil zeggen dat het niet vanzelf stopt.
De precieze reden is onbekend, vaak ontstaat het als de tand uit de mond is geweest na een ongeluk, maar ook een lichter trauma, orthodontie of intern bleken zijn mogelijke oorzaken.
Alleen kleine resorptie plekken waar de tandarts nog bij kan, kunnen behandeld worden. Soms is er daar ook een opklap van het tandvlees voor nodig of zal het van binnenuit het wortelkanaal behandeld moeten worden. Vaak zijn de letsels echter al diep in de wortel aanwezig en hierdoor niet meer te behandelen. Het verwijderen van de tand of kies is dan nog de enige optie.
De roze doorschemering typisch voor externe cervicale resorptie
Aantasting van de tandwortel te zien op een rontgenfoto