Zorgdoel
Het zorgdoel in de mondzorg is het gewenste resultaat van alle inspanningen en behandelingen die in de tandartspraktijk en door de patiënt zelf worden gedaan.
Anders gezegd: wat is de situatie nu en wat zou je willen investeren in tijd en geld om zaken te veranderen of juist te behouden?
Voorbeelden van een tandheelkundig zorgdoel zijn:
- Behoud en waar nodig gezond en pijnvrij maken van het gebit met uitgebreide middelen. Zoals parodontale (chirurgische) behandeling, chirurgische (implantologische) behandeling, orthodontie en kroon- en brugwerk.
- Behoud en waar nodig gezond en pijnvrij maken van het gebit, waar mogelijk met standaardbehandelingen en gebitsreiniging. Geen kostbare behandelingen, zoals implantaten en kroon- en brugwerk en ook niet altijd een wortelkanaalbehandeling in kiezen achterin de mond.
- Behoud van de voorste tanden en kleine kiezen (verkorte tandboog) met uitgebreide middelen.
- Behoud van de voorste tanden en kleine kiezen (verkorte tandboog) met standaardbehandelingen en gebitsreiniging.
- Behoud van de strategische tanden en kiezen waar een uitneembare kunstgebit steun aan heeft.
- Geleidelijk afbouwen van het gebit richting een uitneembaar kunstgebit met uitsluitend eenvoudige tandheelkundige behandelingen en gebitsreiniging.
- Versneld afbouwen van het gebit richting een uitneembaar kunstgebit.
- Uitbreiden van het gebit met uitgebreide middelen zoals kroon- en brugwerk en implantaten om de (kauw)functie te herstellen.
- Uitbreiden van het gebit met een uitneembaar kunstgebit om de (kauw)functie te herstellen.
- Verbeteren van de esthetiek.
- Verbeteren van de (kauw)functie door de vorm en slijtage van de tanden en kiezen te herstellen.
De zorgdoelen kunnen per kaak verschillen en soms gecombineerd worden zoals behoud van het gebit en herstel van de vorm of verbeteren van de esthetiek.
Als het zorgdoel samen met de patiënt bepaald is (o.a. bij het intakeconsult C001) dan zal daar een zorgplan uit voortkomen dat uit verschillende behandelingen bestaat die nodig zijn omdat zorgdoel te halen. Bij de periodieke controle kan beoordeeld worden of alles nog op schema ligt of dat het zorgdoel in gevaar komt en er aanvullende behandelingen nodig zijn. Voor een duurzaam resultaat is het belangrijk dat de mondhygiëne goed is.